Our Blog

Baget Seçimi

BagetDavul (bateri) çalarken baget seçimi ve hangi tip bagetlerle çaldığımız çok önemlidir. Davullardan ve zillerden çıkacak olan seslerin karakteristiği üzerinde doğrudan etkisi vardır. Özellikle de davulun mikrofonlanarak kaydedildiği stüdyo ortamlarında davul soundunu direkt olarak etkiler. Bunun yanında baget tercihleri enstrüman çalan kişinin çalım esnasındaki konfor ve rahatlığını da olumlu ya da olumsuz olarak değiştirebilir.

 

Peki baget seçimi nasıl yapılır, neye göre bir birlerinden ayrılır ya da göz önüne almamız gereken değişkenler nelerdir?

Burada enstrümanistin fiziksel özelliklerine, çalmak istediği müzik tarzına, oluşturmak istediği davul sounduna ve çalım esnasında yakalamak istediği konfora karşılık gelecek olan  en uygun seçenek için farklı özelliklerideki bagetler arasından seçimler yapılır. Öncelikle bagetlerin özelliklerinden bahsedecek olursak; uzunluk, kalınlık, yapıldıkları madde (kuzey amerika cevizi-akçaağaç-japon meşesi-karbon fiber), uç kısmının şekli (göz yaşı – bidon – küçük küresel – büyük küresel), uç kısmının yapıldığı madde (ağaç – naylon – keçe – metal – kauçuk) ve baget üzerindeki boya ve cila (mat cila – parlak cila) olarak birbirlerinden farklılaştıklarını söyleyebiliriz.

 

Stick Control

Örneklerle açıklamak gerekirse; elleri büyük olanların daha kalın, elleri küçük olanların ise daha ince bagetlerle rahat edebileceği düşünülebilir. Elleri ve avuç içleri terleyen birinin mat cilalı bagetleri seçmesi daha makul olacaktır, aksi takdirde parlak cilalı bagetlerin çalım esnasında elinden kayıp düşmesi büyük bir olasılıktır. Elleri kuru olanlar da parlak cilalı bagetlerle daha konforlu olabileceklerdir. Jazz ve latin müzikler çalan birinin daha ince bagetlerle, rock ve metal müzik türevlerini icra eden bir enstrümanistin de daha kalın ve ağır bagetler kullanması muhtemeldir. Bu mantıkta; müzik tarzı sertleştikçe, kullanılan bagetlerin de kalınlığı artmaktadır. Tabiki bunlar kural değil genellemelerdir. Kişiye bağlı olarak değişiklik gösterebilirler. Son olarak baget uçlarının  şekil ve tipinin özellikle zillerin seslerini  nasıl etkilediğine baktığımızda; ağaç, kauçuk ve keçe uçların koyu-sıcak bir tonları vardır. Naylon ve metal uçlar ise parlak-temiz tonlar üretirler. Göz yaşı şeklindeki uçlar koyu ve zengin,bidon şeklindekiler kapsamlı ve dağınık, küçük küresel şekildekiler parlak ve ince, büyük küresel şekildeki uçlar ise parlak ve kalın sesler verirler.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!