Our Blog

Davul Kaydı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biliyoruz ki Davul(Bateri) bir parçanın soundunu oluşturan en önemli enstrumanların başında geliyor.Özellikle Rock Müzik ve türevlerinde neredeyse sadece kick ve snare(trampet) tonlamalarını değiştirerek parçanın genel soundunu değiştirebiliyoruz.

Davul Kayıtları 5Davul kaydı yapılırken muhakkak davul setinin tüm parçalarının doğru mikrofonlanması gerekecektir fakat, soundun ana hatlarını oluşturan kick ve trampet mikrofonlamasına daha çok özen göstermek gerekiyor.
Trampet mikrofonlaması yapılırken mikrofonun; diğer davul seti parçalarına olan uzaklığı (özellikle hı-hat), trampete olan uzaklığı ve açısı, özellikle trampete üstten bakan mikrofon ve alt kısımdaki kort teli bölgesini gören mikrofonların birbirinden etkilenmeyecek şekilde (faz-phase) pozisyonlandırılması, kayıt esnasında soundun doğru bir şekilde alınmasını sağlayacaktır.

Kick mikrofonlamasında da aynı şekilde mikrofonun pozisyonuna dikkat edilmesi gerekecektir. Mikrofonun, kick derisinin iç kısmında veya hava çıkış deliğinin önünde olması durumları arasında büyük tonal farklılıklar olabilmektedir. Kick derisi içerisindeki mikrofon pozisyon itibari ile daha bas bir karakter yansıtırken hava çıkış deliği önünde bulunan mikrofon bas ve low midler açısından daha dengeli bir frekans aralığı sunuyor olacaktır. Kayıtta ve Mixte, Kick-Trampet tonlama konusu, kişiler ve müzik tarzlarına göre bir çok farklılık gösterdiğinden, mikrofonların pozisyonlandırılmasıda, müzisyene ve tarzlara göre değişebilmektedir.

Davul mikrofonlama  konusundaki bilgi ve tecrübesi ile Recordman Kayıt Stüdyosu çok sayıda Davul Kaydına imza atmıştır. Sitede bulunan Klipler, RecordmanTV veya Referanslar bölümünden yapılan kayıtları dinleyebilirsiniz.

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Show Comments (0)

This is a unique website which will require a more modern browser to work! Please upgrade today!