Mikrofon Çeşitleri ve Kullanım Alanları
Mikrofonlar, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürerek kaynaktan çıkan sesin; yükseltilmesi, kaydedilmesi, taşınması gibi işlemlerinde kullanılır. Kayıt Stüdyosu için en önemli bileşenlerden olan mikrofonların; dinamik, condenser (kapasitif veya kapasitörlü), ribbon gibi çeşitleri bulunmaktadır.
En sık duyduğumuz mikrofon çeşitlerinden “Dinamik” ve “Condenser” mikrofonları biraz açalım.
Dinamik Mikrofon
En sık gördüğümüz ve rastladığımız mikrofon türü olan dinamik mikrofonlar, kaynaktan gelen ses dalgalarının diyaframı titretmesi sonucu oluşan elektrik akımını kablo yardımı ile dışarıya taşırlar. Dinamik mikrofonlar yüksek basınçlı seslere karşı daha dayanıklıdırlar. Kural olmamakla birlikte Gitar amfileri, Davul, Perküsyon gibi yüksek akustik güç açığa çıkaran enstrüman ve ses kaynaklarında, ses kaydı için dinamik mikrofonlar tercih edilmektedir.
Condenser Mikrofon
Condenser Mikrofonlar daha hafif ve esnek olduklarından dinamik mikrofonlara nazaran daha hassastırlar. Condenser mikrofonların bu hassaslığı dinamik mikrofonlara göre daha detay sesleri almasını da sağlamaktadır. Condenser Mikrofonlar, dinamik mikrofonlardan farklı olarak +48 Volt (phantom power) veren bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Daha önceleri ses kartlarının çoğunda +48 Volt özelliği yokken şuanda neredeyse tüm ses kartlarında +48 Volt özelliği sunulmaktadır. Bu da Condenser Mikrofonunuzu direk olarak ses kartınıza bağlayıp kayıt yapabilmenizi sağlamaktadır. Yine kural olmamakla beraber Condenser Mikrofonlar; Vokal, yaylılar, akustik gitar, klasik gitar gibi akustik gücü daha düşük olan enstrümanlar ve ses kaynaklarının ses kaydında tercih edilmektedir.